Chuť marcipánu je příjemně sladká s jemně nahořklou chutí mandlí. Milujete li chuť sladkých mandlí, je pro vás marcipán neodolatelnou pochoutkou. Mandle jsou tak jemně umleté, že se téměř rozplývají na jazyku.
Je v něm sice podle výživových poradců značné množství cukru, ale už jsme se setkali i s reakcí, že je sladký málo. Že je v něm cukru málo. Ano slyšíte dobře. Někteří nás dokonce přemlouvají k vyššímu podílu cukru v marcipánu.
Jsou tu ale stanovené oficiální potravinářské podmínky pro to, co je to pravý marcipán.
Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb. by marcipán měl obsahovat minimálně 25% mandlí. Podle této vyhlášky se marcipánem rozumí „cukrovinky polotuhé konzistence, různých tvarů vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu cukrové moučky, popřípadě přibarvené, upravené na povrchu sypáním, zdobením či polevou“. Viz stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce: http://www.szpi.gov.cz/clanek/marcipan.aspx?q=JmNobnVtPTEmaGw9bWFyY2lww6Fu
Podle této vyhlášky se při obsahu minimálního podílu mandlí 25%, marcipán označuje jako 1:1 (1 díl surového marcipánu : 1 díl cukru moučka). Ve Frischmannu běžně používáme marcipán 2:1 (2 díly surového marcipánu : 1 díl cukr moučka).
V marcipánu od Frischmann Vyškov je tak podíl mandlí 36%. Tedy o 11% víc než je stanovené minimum. Dle našich zkušeností (vyrábíme figurky od roku 1999) je toto množství ideální pro příjemnou sladkost a udržení měkkosti.
Marcipán má i svou výživovou hodnotu. Nechali jsme si zpracovat i z důvodu kontroly nutričních hodnot, které jsou na etiketách našich výrobků,laboratorní rozbor. Dle laboratorních výsledků obsahuje marcipán a marcipánové figurky od Frischmannu na 100 g:
energetická hodnota kJ: 1900 kJ energetická hodnota kcal: 453 kcal tuky: 19,3 g z toho nasycené mastné kyseliny: 1,6 g sacharidy: 59,4 g z toho cukry: 56,0 g vláknina: 3,3 g bílkovina: 8,7 g sůl: 0,04 g vitamín E: 9,1 mg |
Mimo značné množství vitamínu E (doporučená denní dávka je 12 mg) obsahuje marcipán díky mandlím v menším množství i jiné vitamíny. Dále obsahuje různé minerální látky, např.: vápník, hořčík, draslík, zinek, ...