Marcipán

Marcipán

Marcipán

Pro jeho výrobu jsou zapotřebí dvě základní ingredience a tou je cukr a mandle. Pokud rozemleté mandle neobsahuje, není to marcipán. Problém neexistence závazných požadavků na marcipán vyřešila vyhláška č. 76/2003 Sb., v platném znění, kde je závazná definice marcipánu uvedena. Pro účely této vyhlášky se marcipánem rozumí „cukrovinky polotuhé konzistence, různých tvarů vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu cukrové moučky.

Kde se vlastně marcipán vzal?

DATA | marcipan1.jpgHistorie pravého marcipánu je velmi dlouhá, opředena spoustou legend a pověstí. Marcipán patří mezi nejstarší cukrovinky světa Cukrovinku podobnou marcipánu (rozemleté mandle smíchané s medem) pojídali již staří Řekové ve 4. stol. před n. let., ale marcipán to ještě nebyl. První zmínka o marcipánu je z r. 700 n.l. z Orientu, kde se mluví o marcipánu či mandlových cukrovinkách. Odtud se rozšířil i do Evropy. Ve 14. století byl podáván jen nejvyšším bohatým vrstvám a až do 18. století se věřilo, že má léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky bylo dost cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu a marcipán zcela zlidověl. 

Základ marcipánu – mandle

DATA | marcipan2.jpgMandlovník je teplomilná rostlina stejně jak broskvoň a meruňka, což jsou její nejbližší příbuzní. Mandle má být tvrdá, uvnitř bílá až krémová s jemnou sladkou mandlovou chutí.  Mandle se celá staletí užívali v lidovém léčitelství. Je v nich ukryto velké množství vlákniny, vitamínu B, vitamínu E a kyseliny listové. Dále obsahují tuk (mandloví olej se používá v kosmetice do krémů na zjemnění pleti, dále do mýdel a parfémů), bílkoviny, cukr a mimo jiné i významné množství minerálních látek. Ve 100g je 720mg draslíku, 280mg hořčíku, 260mg vápníku, 1mg mědi a 3mg zinku. 
 

Perlička z historie

Snad nejznámějším výrobcem marcipánových figurek byl slavný Leonardo da Vinci, který pravý marcipán používal jako výborně tvárný materiál pro své sochy. Jeho sochy obdivoval i italský panovník Ludvik I s královským dvorem. Ten však měl marcipán rád z jiného důvodu. Společně s královským dvorem všechna umělcova díla snědli a tak se nám bohužel žádná nedochovala.

Na následujících stránkách Frischmann Vyškov objevíte množství marcipánových figurek různých tvarů, které uspokojí nejen Vaše oko, ale následně i mlsné jazýčky.  



  

Blog

Stále se setkáváme s lidmi, kteří si pod cukrovinkou zvanou marcipán představují přeslazenou hroudu cukru.
Často se zákazníky řešíme způsob skladování marcipánu a marcipánových figurek.
Svatební dort je pomyslná třešnička každé svatby, která by "měla" být událostí jen jednou za život. Ale i při druhém, třetím, ... pokusu, by na svatbě dort neměl chybět.
Zavřít [x]
Zavřít

Kontaktní formulář

 -